lørdag 4. juli 2009

I materialismens klør


Leste nå en artikkel på Dagbladet.no, med tittelen "Bill Gates, du vet ikke en dritt", et utsagn fra en norsk kakse ved navn Johan H. Andresen som forvalter familieformuen i selskapet Ferd. Bill Gates, Microsoft-grunder, en av verdens rikeste menn og ikke minst, en av de mest gavmilde menn, oppfordrer norske rikinger til å gi bort penger av formuene sine til veldedige formål. Bill og kona var nylig i Norge, og dette var da hans oppfordring.

— Bør flere gjøre som deg og gi bort formuen, spurte Aftenposten. — Ja, i alle fall størsteparten av den. Men de bør få beholde en liten andel til seg selv og sine barn. De vil helt klart ha stor glede av å gi, barna deres vil få det bedre og verden vil bli et bedre sted. Dette må de imidlertid finne ut av selv, men vi vil mer enn gjerne dele våre erfaringer og oppmuntre dem, svarte Gates.

Gates har allerede gitt bort 180 milliarder av formuen sin, og planlegger å gi bort 300 mer. Å hjelpe mennesker i nød er Gates hjertesak, men dette falt tydeligvis ikke i smak hos Johan H. Andresen. Han mener at for Bill Gate spiller ikke norske arbeidsplasser eller verdiskapning i norske bedrifter noen viktig rolle, og at han ikke vet en dritt om norske forhold og den viktige rollen en håndfull norske eiere spiller i enstatsdominert økonomi. Jeg tror heller at problemet er at Andresen er veldig glad i penger og at han ikke har lyst til å dele sandkassa med noen. Og når noen som Gates formidler noe så utagerende som å dele, kommer Andresen i forsvar, sikkert sammen med noen andre rikinger også. Ingen får ta fra dem spaden, nei. For rikere går det alltids an å bli! Selv om mennesker sulter til døde hver dag, mens vi i vesten eter oss fete. Veldig rart. Anyway, all ære til Bill! Han er et individ å respektere.

Her er beskjeden fra Andresen til Gates:

«So Mr. Gates, I have great respect for what you have done, both in terms of creating a fantastic company and putting your time and money to work for the sick and needy of the world. But, Mr. Gates, with all due respect, you do not know a shit about the crucial role played by the few private owners in a state-dominated country like Norway, in times of crisis or not. So, if you do not mind, I will keep «my» money and put it to work the way the people in Ferd and its companies, my colleagues and I know best. If you don't like it, bite me.»

Hmm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar