mandag 18. mai 2009

Vegetarisme


Tenkte at siden jeg er vegetarianer er det så absolutt på tide at jeg skriver noe om det også! Jeg har nå vært vegetarianer i snart 2 år, og det er det beste valget jeg noen gang har tatt. Det har åpnet en hel nye verden for meg, og jeg befinner meg på et sted nå hvor jeg har fått en større forståelse for etikk og moral. Dette definerer jo tross alt en person på mange måter. Anyway, det er først og fremst 2 myter jeg vil avdekke her og nå når det kommer til vegetarisme: 
1: Når man er vegetarianer eter man kaninfor, altså kun frukt, korn og grønnsaker. Dette er bare tull. Skal man kun leve på dette så blir man faktisk dårlig. Som vegetarianer (altså at man ikke spiser fisk ELLER kjøtt/ikke noe levende, men evt. egg-og melkeprodukter) har man mye å ta av, og utvalget av vegetarmat er blitt større og større. I Norge får man kjøpt det største utvalget på helsekost-butikker, men også i matvare-kjeder som Rimi, Ultra og Maxi. Man får kjøpt alt fra vegetarburgere (i mange varianter), falafler, vegtarsnitzler, vegetarboller (som kjøttboller), vegetarfarse, tofu, vegetarbiter (som kebabkjøtt), soyapølser, vegetarpålegg ++ Det er så mye! Så setter man seg litt inn i dette, er vegetarisme er godt valg, som er bra for dyra, miljøet og ikke minst din egen helse. 2: Vi mennesker har alltid vært kjøttetere og er født til å spise kjøtt. Dette er ikke helt riktig. Ja, vi har vært kjøttetere i noen tusen år, tradisjonen tro, men dette er ikke dermed synonymt med at vi mennesker faktisk er født til å spise kjøtt. Den enkleste måten å se dette på, er faktisk tenna og kjeven vår. Mennesker har flate tenner, til forskjell fra rovdyr som ulv, rev, katter, hunder, tigre ect. Disse dyrene har skarpe tenner som er ment for å penetrere gjennom huden på byttedyret, noe som vi mennesker med våre flate tenner ikke har sjangs til overhodet. Disse rovdyra har også en annen kjeve enn oss, deres kjeve er lang og flat, mens vår er kort og rund. Grunnen til at rovdyra har en slik type kjeve, er at ute i naturen, når de tar byttedyr, trenger de nok styrke til å bite tak. Dette har ikke mennesket hatt muligheten til, av den grunn at vi ikke er utstyrt for å spise kjøtt, og derfor har trengt våpen for å ta livet av dyrene. Vi har heller ikke den "rette" tarmen for å fordøye kjøttet heller, i motsetning til rovdyra som har en kort tarm hvor avføringa kommer fort ut igjen. Rovdyr har også en utmerket luktesans, da de lukter seg blant annet frem til dyrekadaver, da de liker denne lukta. Kattedyra har også et ekstremt godt nattesyn, da de skal jakte byttedyr på natta. Mennesket har ingen forsterkede sanser, og vi blir heller avstøtt om vi kjenner lukta av et dyrekadaver, og å spise det hadde vel heller ikke vært et alternativ! Så derfor, er ikke vi mennesker født til å spise kjøtt. 

Alt i alt er det viktig å ha et variert kosthold om man ønsker å prøve seg som vegetarianer (noe som også gjelder om man er kjøtteter), og dette kan man få inspirasjon fra på flere nettsider om vegetarisk kosthold eller i kokebøker. Jeg har selv Den store vegetar-kokeboka, som man blant annet får kjøpt på Maxi, og koster kun 99,-Her står alt man trenger å vite om kostholdet og ikke minst mange spennende matretter man kan lage! Og ønsker man å prøve seg som veganer (altså et kosthold uten noe animalske produkter) er det ihvertfall viktig at man setter seg godt inn hva man skal spise for å få i seg all de næringsstoffene en trenger. En annen fordel om man skal prøve å opprettholde et vegetarisk kosthold, er at man har en eller annen drivkraft som motivasjon, f.eks. at man gjør det for dyras skyld, som meg selv, og er med på å spare noen dyr fra et forferdelig liv og en grusom død i et slakteri. Desverre er det får mennesker som vet hva som egentlig foregår her, da myndighetene prøver å skjule dette fra oss så godt det lar seg gjøre, så vi ikke skal bli "plaget" av den ubehagelige sannheten. Miljøet kan også være en viktig motivasjon, da husdyrproduksjonen faktisk forurenser mer enn det all transport (biler, fly, buss ect.) gjør, altså med hele 20% utslipp av CO2. (Dette har FNs klimapanel fastslått) Ikke nok med det, regnskogene blir jo hogd ned for mat og beite til dyra + tonnevis med vann, og den maten man gir dyra, kunne man gitt til fattige barn i Afrika, hvor enn klisjeaktig det høres ut. Men dette er fakta, ikke mine meninger som mange påstår. Og når det kommer til helsa, er det en fordel å vite at et kosthold med kjøtt øker risikoen for de fleste sykdommer med opptil 40%; kreft, hjerte- og karsykdommer, alzheimer, diabetes, fedme ect. Lista er lang! (Og disse sykdommene er faktisk blitt folkesykdommer i dag evl og merke) Og alle vet jo at kostholdet uansett har en viss innvirkning på allmentilstanden til et menneske.

Legger også til noen gode linker som er verdt å sjekke ut:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar